Gotowanie na parze nie jest wcale nową techniką. Parowary były używane już w 5000 r. p.n.e., a ich współcześni kuzyni są od dziesięcioleci wykorzystywani w komercyjnych kuchniach przez szefów kuchni z najwyższej półki.
W ostatnich latach piekarniki parowe zaczęły przyciągać uwagę również domowych kucharzy, zwłaszcza tych, którzy chcą tworzyć zdrowe i wygodne przepisy na co dzień, bez wątpienia zainspirowani telewizyjnymi programami kulinarnymi prezentującymi najnowsze technologie i gadżety.
Jak działają piekarniki parowe?
To całkiem proste. Większość piekarników parowych zawiera pojemnik na wodę w komorze piekarnika. Woda jest wtłaczana do bojlera za pomocą pompy, a ciepło z piekarnika zamienia wodę w parę. Oznacza to, że wilgotność jest utrzymywana na optymalnym poziomie, co zmniejsza zapotrzebowanie na oleje i przyprawy. Niektóre modele można podłączyć do linii wodnej.
Czy warto?
Gotowanie na parze jest zwykle zdrowszą alternatywą niż pieczenie lub smażenie na oleju lub tłuszczu. Zachowuje się naturalną konsystencję, kolor i smak potraw, a także więcej składników odżywczych i witamin.
Jest również szybsze, co znacznie skraca czas gotowania, szczególnie w przypadku przygotowywania dużych ilości potraw. Można piec, brązowić, prażyć i grillować, a także rozmrażać i odgrzewać resztki jedzenia. Rodzice mogą nawet dezynfekować butelki dla niemowląt.
Co najważniejsze, wilgoć pomaga zapobiegać wysychaniu potraw, dzięki czemu efekt końcowy jest jeszcze lepszy.
Piekarnik parowy, co musisz wiedzieć
Jeśli obecnie posiadasz zwykły piekarnik i chcesz go wymienić na piekarnik parowy, miej pod ręką narzędzia do czyszczenia, ponieważ większość dostępnych na rynku opcji nie jest samoczyszcząca.
Pamiętaj też, że większość piekarników parowych zawiera pojemnik (rozmiar i umiejscowienie zależy od marki), który trzeba napełniać wodą, co oznacza więcej czynności konserwacyjnych niż w przypadku zwykłego piekarnika.
Jakie potrawy można przyrządzać w piekarniku parowym?
W zasadzie wszystko – od warzyw, mięsa, ryb, ryżu, makaronu, chleba i pierogów po desery, takie jak puddingi, suflety i creme brulee.
W zależności od zakupionego modelu można również w razie potrzeby używać piekarnika w trybie gotowania na parze lub korzystać z konwencjonalnego piekarnika bez funkcji gotowania na parze.
Jakie są rodzaje piekarników parowych?
Marki, takie jak Bosch, Electrolux oraz Miele sprzedają piekarniki parowe. Często są one sprzedawane w kompaktowych modelach 45-centymetrowych lub standardowych 60-centymetrowych. Ogólnie rzecz biorąc, istnieją trzy rodzaje piekarników parowych.
Pierwsza kategoria to piekarniki parowe, które umożliwiają jedynie gotowanie na parze, idealne do ryb, warzyw, pieczywa i deserów.
Drugie, czyli piece parowe z funkcją pary lub piece konwekcyjno-parowe oferują dedykowaną parę lub dedykowaną konwekcję, lub kombinację obu tych funkcji. Różne potrawy mogą być gotowane w tym samym czasie, ponieważ nie dochodzi do przenoszenia się smaków i aromatów. Opcja ta jest idealna dla tych, którzy lubią regularnie gotować na parze, a jednocześnie umożliwia przyrumienianie podczas pieczenia i zapiekania.
Trzecia opcja to standardowy piekarnik z dodatkową funkcją nawilżania, wspomagania parowego lub „nadmuchiwania” pary, która wtłacza parę do piekarnika w odstępach czasu podczas zwykłego trybu wymuszonego wentylatorem.
